Reklama
 
Blog | Markéta Oddfish Nešlehová

Paní Boženě vzalo tornádo celé hospodářství: „Když to přestalo, vyšla jsem před dům. Mí synové brečeli.“

Bouří rozmetané Stebno není na jižní Moravě, ale kousek od Loun. Jeho tragédie ale nemá menší platnost. „Bylo to jako bleskový válečný útok,“ říkají místní a v očích mají prázdno…. Ano, nepřítel se přihnal a za patnáct minut měl hotovo: sundal střechy, vymlátil okna, zlámal stromy, vyplenil zahrady. Zpustošil jistoty i obživu, narušil statiku domů i životů. Co zbylo? Brodit se kroupami, klopýtat přes sutiny domů i přes kořeny vyvrácených vzrostlých stromů. Hledat vyplašená zvířata. Nacházet kusy střech rozesetých po polích a loukách.

„Máma se schovala v garáži…těsně vedle o pár chvil později spadl strom,“ vypráví paní Ester, když mi ukazuje dům svých rodičů. Ještě ve čtvrtek odpoledne musel být krásný a musel v něm být krásný život. Dneska je bez střechy, celý rozmáčený, s fasádou rozstřílenou vším, co vichr zrovna metal po okolí, s hlubokým kráterem v nosné zdi, co připomíná díru po salvě samopalem. Bouře ufikla letité hortenzie, pergolu i zděný plot, střechu bazénu zmuchlala jako kousek papíru.

Paní Ester ale tvrdí, že jsou na tom jiní hůř. Naplňuje tak vlastně svoje slova, že lidé tady si nestěžují a neprosazují svoje intimní neštěstí. Nejen proto, že čtvrteční tragédii zatím otupují fyzickou dřinou v sutinách, ale i proto, že tady ve Stebně žijí na pětníku a vzájemně znají své osudy – těžké i bez zásahu tornáda. A tak mě Ester vede k paní Boženě. Její dům má místo střechy plachtu, místo dvorku rumiště, místo stodol zbořeniště. Paní Božena nám nabízí kávu, snaží se o co největší normálnost uprostřed kuchyně, kde není normálního vůbec nic: na podlaze desítky kartónů balených vod, co přivezli lidi jako materiální pomoc, vysklená okna s výhledem na trosky stodol, za troskami zapadající slunce. Apokalyptický výjev. Paní Božena sedí u stolu a když vypráví, nemá slzy. Zatím. Těch patnáct minut vzalo její rodině jistotu střechy nad hlavou i obživy. Z traktoru zbyl skelet, z pole plného brambor planina. „Mami, radši vůbec nechoď ven, volali na mě, když to přestalo. Vyšla jsem před dům, všude kroupy…synové brečeli.“

Ptám se, kde jsou synové teď: v promočeném domě bez střechy nemohli se svými ženami a několikaměsíčními miminky zůstat. A tak v domě zůstala sama. Neptám se, jestli je hospodářství pojištěné: tuším, že pokud vůbec, rozhodně ne proti tornádu. A nemusím se ptát, jak paní Boženě je – celé dny totiž uklízí, aby se nemusela zastavit. Aby nemusela přemýšlet. Aby se nemusela vracet k tomu, co se stalo. Protože by si musela znovu projít strachem o holý život, o svá vnoučata. I šokem z toho, co zbylo z jejího domova a z budoucnosti její rodiny. Ptám se paní Boženy, jestli ji můžu obejmout. To je to jediné, co pro ni v ten okamžik můžu udělat. Ale chci pro ni a nejen pro ni udělat víc….a moc poprosit i všechny solidární lidi, kteří jsou schopni se vždycky spojit a pomáhat si, když je třeba. Navzdory systému.Tak jako při covidu. Ve Stebně totiž zklamala a selhala místní samospráva, takže si místní opravdu pomáhají sami: Chlapi z místního okrašlovacího spolku, kteří doteď opravovali kostel, sochy a zabývali se malebností Stebna, museli vzít koordinaci do svých rukou. Prostě pomocnou ruku našli stebenští na konci svého ramene.

Ptám se, co potřebují. Vím, že potřebují sucho a teplo, že se bojí deště, který má nevyhnutelně a brzy přijít… a že déšť spustí proudy zadržovaných emocí…. Mluvíme o tom, že stebenští potřebují psychologickou podporu – a nejlíp okamžitě. Že – ač se to může zdát nevděčné – nepotřebují vybavení domácností, alespoň zatím ne, protože je třeba vzít pomoc ne od podlah, ale od střech: a na to jsou potřeba finance a odborníci. A dobrovolníci, kteří tesařům a klempířům pomůžou. A že ta pomoc nebude potřeba jen v těchto dnech, ale i v budoucích týdnech, kdy už si před zborcenými domovy nebudou dělat PR žádní politici a pomalu se zapomene. Ale jak na jižní Moravě, tak tady ve Stebně se život bude dávat do normálu pomalu, po trámech a po taškách a léčbou bolavých míst na domech i na duších.

—–

Pro pomoc Stebnu prosím použijte transparentní účet Okrášlovacího spolku Stebno 2020

2101141282/2010

Do zprávy pro příjemce napište Tornádo. Každá Vaše koruna pomůže.

Chcete-li pomoci konkrétnímu člověku, připište jeho jméno do zprávy do příjemce. Tj. bude tam heslo Tornádo + jméno příjemce.

Pomůže materiál na střechy – trámy, latě, fólie, krytina.

Jsou třeba střechaři – tesaři a klempíři.

A až k nim dobrovolníci, co jim pomůžou.

Je nutná okamžitá psychologická pomoc.

Díky moc.

Reklama